<<= Back Next =>>
You Are On Question Answer Bank SET 29

1451. Sivaji Rao Gaikwad is the real name of a South Indian Super Star? Who is he?

Answer: Rajnikanth

1452. Who is called the “Father of Indian Cinema”

Answer: Dada Saheb Phalke

1453. First Indian who won Oscar Award?

Answer: Bhanu Athaiya for the costume design of the film “Gandhi”?

1454. The first “Dada Saheb Phalke award” is won by?

Answer: Devika Rani

1455. The last film of “Sathyajit Rai ?

Answer: Aganthuk

1456. First Silent Feature Film of India?

Answer: Pundalik (Hindi-1912) by N.G. Chitre and R.G. Torney.

1457. First Sanskrit Film of India?

Answer: Adi Sankara (1983, directed by G.V.Ayyar)

1458. First fully indigenously made silent feature film of India?

Answer: Raja Harishchandra

1459. First Cinemascope Film of India?

Answer: Kagaz Ke Phool (1959- Guru Datt)

1460. Who is known as “First Lady of Indian Cinema”?

Answer: Nargiz Datt

1461. National Award is constituted in the year?

Answer: 1954

1462. The biggest film studio of India?

Answer: Ramoji Film Studio (Hyderabad)

1463. First complete Technicolor film?

Answer: Jhansi Ki Rani (1953)

1464. The first Hit film of India?

Answer: Lanka Dahan(1917)

1465. National Institute of Designs is situated at?

Answer: Ahamedabad

1466. First song-less film of India?

Answer: Naujawan (1937) directed by JBH Wadia

1467. The first English film of India?

Answer: Court Dancer

1468. First Cinema Theatre of India?

Answer: Elphinstone Palace (Calcutta-1907)

1469. The first indigenously made 70mm Film of India ?

Answer: Sholai (G.P.Sippy, 1975)

1470. First film festival of India was held at?

Answer: Mumbai

1471. Music Director of the film “Gandhi”

Answer: Ravi Sankar

1472. First Film Centre of India?

Answer: Nandan, in Calcutta, it was inaugurated in September 1985.

1473. First indigenously made Colour Film of India?

Answer: Kisan Kanya (1937)

1474. First Color film of India?

Answer: Sairandri(1931)

1475. The first news paper of India which give a film advertisement?

Answer: Times of India

1476. Who is the director of first film of India “Raja Harischandra”?

Answer: Dada Saheb Phalke

1477. First Telefilmof India?

Answer: Sadgati which is directed by Satyajit Rai(telecasted on Doordarshan in April 1981)

1478. Raja Harischandra was released in the year?

Answer: 1913

1479. In which state of India has most number of cinema Theatres?

Answer: Andra Pradesh

1480. The music director who won Oscar for India?

Answer: A.R.Rahman, he won two awards. i.e. best music and best song for his work for the film “Slum Dog Millionaire”

1481. The Indian sound engineer who got Oscar for the film “Slumdog Millionaire”

Answer: Rasool Pookkutty

1482. The first actress who was nominated as a member of Rajya Sabha?

Answer: Nargeez Dutt

1483. First film exhibition of India is held at?

Answer: Bombay

1484. First Film with an all-female cast:

Answer: Bindhast, Marathi Film directed by Chandrakant Kulkarni.

1485. Name the Indian film which has 71 songs ?

Answer: Indra Sabha

1486. First Bharath Award is won by ?

Answer: Sanjeev Kumar

1487. First actor to become a Chief Minister of a state ?

Answer: M.G.Ramachandran (M.G.R)

1488. First actress to become a Chief Minister of a state ?

Answer: Janaki Ramachandran

1489. The only Malayalee who won the prestigious Dada Saheb Phalke Award ?

Answer: Adoor Gopala Krishnan

1490. Music Director of “Pather Panchali” directed by Sathyajit Rai ?

Answer: Pandit Ravi Sankar

1491. Film & Television Institute of India is situated at ?

Answer: Pune

1492. India’s first 6 Track stereophonic film ?

Answer: Shole

1493. The writ of Habeas Corpus is issuing against:

Answer: Unlawful detention

1494. Article 52 deals with?

Answer: There must be a president of india

1495. The protection of Human Rights Act extends to :

Answer: to the whole of India and to Jammu and Kashmir in specified matters

1496. Chairman of the National Human Rights Commission is appointed by:

Answer: The President

1497. The Right to property in India is a :

Answer: Legal Right

1498. The nature of India as a secular state of :

Answer: Equal respect to all religions

1499. The procedure of election of members to the upper house in India has been copied form:

Answer: South Africa

1500. Which Article of the Constitution of India is related to ‘Abolition of titles’?

Answer: 18
<<= Back Next =>>
Terms And Service:We do not guarantee the accuracy of available data ..We Provide Information On Public Data.. Please consult an expert before using this data for commercial or personal use
DMCA.com Protection Status Powered By:Omega Web Solutions
© 2002-2017 Omega Education PVT LTD...Privacy | Terms And Conditions