<<= Back Next =>>
You Are On Question Answer Bank SET 197

9851. Which is the first pico-satellite developmed in India?

Answer: Student Stellite (STUDSAT)

9852. Which was India"s first experimental Satellite Lauch Vehicle?

Answer: SLV-3 (July 18,1980)

9853. Who is known as the "Father of Indian Space programme" ?

Answer: Vikram Sarabhai

9854. Name the marketing agency under the Govt. which controls markets of ISRO"s hardware, manpower and software?

Answer: Antrix Corporation

9855. Which was India"s First Earth Observation Satellite?

Answer: Bhaskara-I

9856. Which was first Indian Geo Stationary Satellite?

Answer: APPLE(Ariane Passenger Payload Experiment)

9857. Which is India"s largest nuclear research reactor ?

Answer: Dhruva

9858. Bhabha Atomic Research Center was formed in the year ?

Answer: 1954

9859. What is the code name of India"s test explosion of 5 nuclear devices ?

Answer: Operation Shakthi

9860. India"s test explosion of 5 nuclear devices took place at?

Answer: Pokhran

9861. India"s test explosion of 5 nuclear devices took place in ?

Answer: 1998

9862. Who was the Prime Misnister of India at the time of Operation Shakthi?

Answer: Atal Bihari Vajpayee

9863. Which day is officially declared as National Technology Day by India Govt in 1998?

Answer: 42866

9864. National Technology Day celebrated to Commemorate for ......?

Answer: the first of the 5 tests that were carried out in May 1998

9865. Who was the chairman of the Atomic Energy Commission at the time of India"s first nuclear test?

Answer: Homi Sethna

9866. In which year was Indian Space Research Organisation formed?

Answer: 1969

9867. Where is the headquarters of the Atomic Energy Commission of India ?

Answer: Mumbai

9868. Nuclear power contributes .... % of overall electricity generated in India?

Answer: 0.028

9869. Which was the first nuclear power station in India?

Answer: Tarapur Atomic Power Station(Muambai)

9870. Who was the Prime Minister of India at the time of first nuclear explosion?

Answer: Indira Gandhi

9871. At present which is the largest nuclear power station in India?

Answer: Tarapur

9872. What was the code name of India"s first nuclear test explosion ?

Answer: Smiling Buddha

9873. India"s first nuclear test explosion take place at ?

Answer: Pokhran

9874. India"s first nuclear test explosion in the year of ....?

Answer: 27167

9875. Who is known as the "Father of Indian Atomic Bomb"?

Answer: Raja Ramanna

9876. Which was India"s First atomic reactor?

Answer: Apsara

9877. Which is India"s third station in Antarctica ?

Answer: Bharathi

9878. Atomic Energy Commission of India was formed in the year ?

Answer: 1948

9879. What is the name of India"s first station at Arctic ?

Answer: Himadri

9880. Who was the founding chairman of India"s Atomic Energy Commission?

Answer: Homi.J.Bhabha

9881. Where is India"s research station in Arctic situated?

Answer: Ny-Alesud(Norway)

9882. Who is known as the "Father of India"s Nuclear Power Project"?

Answer: Homi.J.Bhabha

9883. Who inagurated India"s Arctic station on 1 July 2008?

Answer: Kapil Sibal

9884. Who was the leader of India"s first expedition team to Arctic?

Answer: Rasik Ravindra

9885. With Himadri, India has became the .... th country to have established a full fledged research station in Arctic?

Answer: 11

9886. Name the scientist who lead both Antarctic and Arctic expedition team?

Answer: Rasik Ravindra

9887. In the visible spectrum the colour having the shortest wavelength is ?

Answer: Violet

9888. Cloudy nights are warmer than clear nights because of ?

Answer: Isolation

9889. A concave lens always forms an image which is ...?

Answer: Virtual and erect

9890. Fish can survive inside a frozen lake because?

Answer: Water near the button does not freeze

9891. A rocket works on the principle of conservation of ?

Answer: Linear momentum

9892. Pitch is a characteristic of sound that depend upon its?

Answer: Frequency

9893. A thermostat is a device for ...?

Answer: Regulating temperature

9894. Ampere is the unit of ?

Answer: Electric current

9895. Which is more elastic, rubber or steel?

Answer: Steel

9896. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?

Answer: Fibre glass

9897. The source of all magnetism is ?

Answer: Moving electric charge

9898. What was called "a guest star" earlier?

Answer: Supernova

9899. In our houses we get 220V Ac. The value 220 represent?

Answer: Effective Voltage

9900. A lunar eclipse occurs when?

Answer: The earth comes between the sun and the moon
<<= Back Next =>>
Terms And Service:We do not guarantee the accuracy of available data ..We Provide Information On Public Data.. Please consult an expert before using this data for commercial or personal use
DMCA.com Protection Status Powered By:Omega Web Solutions
© 2002-2017 Omega Education PVT LTD...Privacy | Terms And Conditions