<<= Back Next =>>
You Are On Question Answer Bank SET 173

8651. Where is the headquarters of the ISRO?

Answer: Banglore

8652. Name the Marketing agency under the Government which controls markets of ISRO"s hardware, manpower and software?

Answer: Antrix Corporation

8653. Which is India"s indigenous Satellite Based Regional GPS Augmentation System?

Answer: GAGAN

8654. Which was India"s first experimental satellite?

Answer: Aryabhata

8655. Which was India"s first Earth Observational Satellite?

Answer: Bhaskara-1

8656. Which was India"s first Geo Stationary Satellite?

Answer: APPLE (Ariane Passenger Payload Experiment)

8657. Which was India"s first Space Mission?

Answer: SROSS - 1 (Stretched Rohini Satellite Series)

8658. Which was first Indian communication satellite?

Answer: APPLE

8659. Which was the first in the series of exclusive meteorological satellites built by ISRO?

Answer: KALPANA - 1

8660. Which was India"s first dedicated "Educational Satellite"?

Answer: EDUSAT (GSAT-3)

8661. Which Was India"s first Moon Mission?

Answer: Chandrayaan - 1

8662. Which is the first pico-satellite developed in India?

Answer: Student Satellite (STUDSAT)

8663. What is the name of the nano satellite developed by IIT Kanpur?

Answer: Jugnu

8664. Which was the first satellite built by an Indian University?

Answer: ANUSAT (Anna University)

8665. Which was the first satellite launched from India?

Answer: ROHINI

8666. Which was the first experimental Remote Sensing Satellite built in India?

Answer: Bhaskara - 1

8667. Which is the Indo-French joint Satellite Mission for studying the water cycle and energy exchanges in the tropics?

Answer: Megha-Tropiques

8668. Which was India"s first experimental Satellite Launching Vehicle?

Answer: SLV - 3 (18th July 1980)

8669. Which vehicle was used in the launching of Chandrayaan-1?

Answer: PSLV C-11

8670. ISRO launched the first Space Capsule Recovery Experiment (SRE-1) in the year?

Answer: 10th January 2007

8671. Where is ISRO Satellite Center located?

Answer: Banglore

8672. Which was the first rocket launched in India?

Answer: Nike Apache (Thumba, Kerala; 21st November 1963)

8673. Which is the heaviest satellite launched from India?

Answer: INSAT-4CR (2007)

8674. How long Chandrayaan-1 was operational?

Answer: 312 Days (Till August28, 2009)

8675. "A Gift of Monotheists " authored by

Answer: Raja Ram Mohan Roy

8676. "A Nation is Making " authored by

Answer: Surendra Nath Bandhopadhyaya

8677. "A Strange and Sblime Address " authored by

Answer: Amit Choudhary

8678. "All the Prime Minister"s Men " authored by

Answer: Janadan Takur

8679. "A Voice of Freedom " authored by

Answer: Nayantara Shehgal

8680. "Autobiography of an Unknown Indian " authored by

Answer: Nirad.C.Choudhary

8681. "A Passage to England " authored by

Answer: Nirad.C.Choudhary

8682. "Crisis of India " authored by

Answer: Ronal Segal

8683. "Causes of Indian Mutiny " authored by

Answer: Syed Ahmed Khan

8684. "Ghulam Giri " authored by

Answer: Jyothiba Phule

8685. "Hind Swaraj " authored by

Answer: Gandhiji

8686. "Hindu view of Life " authored by

Answer: Dr.S.Radhakrishnan

8687. "I follow the Mahatma " authored by

Answer: K.M.Munshi

8688. "In an Antique Land " authored by

Answer: Amitabh Gosh

8689. "Indian Divided " authored by

Answer: Rajedra Prassad

8690. "India Wins Freedom " authored by

Answer: Maulana Abdul Kalam Azad

8691. "Life Divine " authored by

Answer: Aurabindo Ghosh

8692. "Pather Panchali " authored by

Answer: Bibhuti Bhushan Bandhopadhyaya

8693. "Prison Diary " authored by

Answer: Jayaprakash Narayan

8694. "Provery and Un-British Rule in India " authored by

Answer: Dadabhai Naoroji

8695. "The Discovery of India " authored by

Answer: Jawaharlal Nehru

8696. "The Indian Struggle " authored by

Answer: Subhash Chandra Bose

8697. Where was the first cricket club in India was established in 1792 ?

Answer: Calcutta

8698. In which year India Played the first Test Cricket match?

Answer: 1932

8699. Against which team India played its first Test Cricket match?

Answer: England

8700. Which was the venue of India"s first Test Cricket Match?

Answer: Lord"s
<<= Back Next =>>
Terms And Service:We do not guarantee the accuracy of available data ..We Provide Information On Public Data.. Please consult an expert before using this data for commercial or personal use
DMCA.com Protection Status Powered By:Omega Web Solutions
© 2002-2017 Omega Education PVT LTD...Privacy | Terms And Conditions